Technika wyrobu mydeł melt&pour (używany skrót - m&p) w dosłownym tłumaczeniu to „stopić i wlać” i dosłownie na tym polega ta technika. Jest to najprostsza technika wyrobu mydeł, których podstawowym składnikiem są
gotowe bazy mydlane. Są to bazy glicerynowe co oznacza, że mają w swoim składzie dodatek gliceryny co powoduje, że są delikatne i łagodne dla skóry a jednocześnie dobrze się pienią.
Pracy z bazami i sposoby topienia: bazę pokrój w kostkę przed umieszczeniem w naczyniu do topienia. Taka forma pomaga w łatwiejszym jej roztapianiu.
bazę można topić w kąpieli wodnej tzn. na naczynie z wodą nakładamy drugie naczynie z bazą. Naczynie z wodą umieszczamy na źródle ciepła (kuchenka gazowe, indukcyjna itp.). Gotująca woda powoduje podgrzanie drugiego naczynia z bazą i stopniowe jej roztapianie. Należy uważać aby wody była odpowiednia ilość tak aby pod wpływem gotowanie nie przelewała się do naczynia z bazą. Bazę roztapiamy do temperatury 65-70ᵒC.
bazę można roztapiać w kuchence mikrofalowej pamiętając aby naczynie były dobrane odpowiednio do urządzenia. Kuchenkę ustawiamy na 50-70% mocy kuchenki. Jak to w praktyce wygląda: ja mam starego typu kuchenkę 900W, ustawiam ją na 70C i dosłownie baza roztapia mi się w kilka sekund ale czas zależy od ilości roztapianej bazy jednorazowo.
przy topieniu pamiętaj o tym aby nie przegrzać bazy powyżej 75C i nie doprowadzić do zagotowania.
Pobierz ulotkę w .pdf