Szanowni Państwo,
W dniu 2 maja sklep jest zamknięty.
Zamówienia można składać ale ich wysyłka nastąpi od 6 maja.
Życzymy słonecznej i udanej majówki!.

Rodzaje baz mydlanych

Podstawowe bazy mydlane do wytwarzania mydeł metodą melt&pour (m&p - stopić i wlać) można podzielić na dwie grupy: przeźroczyste (clear/transparentne) i nieprzeźroczyste (opaque nazywane potocznie białe).

Bazy mydlane są bezzapachowe, bezbarwne i nie testowane na zwierzętach. Na rynku występują również bazy gotowe z dodatkami jak: mleko kozie, glinki, masło shea itp. jednakże wszystkie te składniki można dodać również podczas wyrobu mydeł z baz podstawowych.


Bazy mydlane (z małymi wyjątkami) są bez dodatku SLS ( SLS free) ale musi to być wyraźnie napisane.
Co to jest SLS?  SLS czyli Sodium Lauryl Sulfate (nie mylić z SLES czyli Sodium Laureth Sulfate) są to środki powierzchniowo czynne, obniżające napięcie wody w wyniku czego mydło pieni się i odtłuszcza skórę. Fajnie opisana różnica między tymi składnikami jest na stronie biotechnologia.pl https://biotechnologia.pl/kosmetologia/sls-sles-i-inne-substancje-pieniace-w-kosmetykach,15403

Co można dodać do bazy mydlanej

Do baz można dodawać różne dodatki kosmetyczne. Wart wziąć pod uwagę aby dodatki były przeznaczone do produkcji mydeł i były rozpuszczalne w wodzie. Dodatki takie jak: barwniki, zapachy do mydła, masła powinny być dedykowane do mydeł natomiast susze czy zioła warto aby były dopuszczone do spożycia. Wychodząc z założenia, że jeżeli coś jest dopuszczone do spożycia to na pewno nie zaszkodzi to naszej skórze.

Dodatki to cała gama surowców np.: dla celów kosmetycznych możemy dodać masło shea, mleko kozie, pumeks.
UWAGA! Pamiętajcie, że jest to baza glicerynowa i wszystkie dodatki natłuszczające dodajemy z umiarem aby nie wytworzyć mydła, którego nie będziemy w stanie utrzymać w ręku.
Inne dodatki bardziej dekoracyjne to np.: Bio brokaty, buliony kosmetyczne, sole kąpielowe, susze kwiatowe, zioła, confetti mydlane itp.

Mydła wytworzone metodą melt&pour (m&p) są gotowe do użycia po wystygnięciu. Nie muszą leżakować, schnąć i dojrzewać. Warto gotowe wyroby zapakować np.: w folię spożywczą aby nie pobierały wody z powietrza, zmniejszymy ryzyko wystąpienia efektu pocenia/roszenia.



© Kraina Świec Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.

Oprogramowanie sklepu KQS.store : Szata graficzna KQSDesign.pl