Pragniemy zainteresować Was tworzeniem perfum, które mogą być uzupełnieniem Waszej oferty obok świec, tart woskowych, dyfuzorów lub zawieszek zapachowych.
Sposób, który prezentujemy poniżej jest wstępem i zachętą do eksperymentowania z tworzeniem własnych zapachów kosmetycznych.
Rodzaj produktu |
Stężenie olejków zapachowych |
Trwałość zapachu |
**Parfum (Perfume, Extrait)** |
20–40% |
6–12 godzin |
**Eau de Parfum (EdP)** |
15–20% |
4–8 godzin |
**Eau de Toilette (EdT)** |
5–15% |
3–6 godzin |
**Eau de Cologne (EdC)** |
2–5% |
2–4 godziny |
**Eau Fraîche / Woda odświeżająca** |
1–3% |
1–2 godziny |
**Mgiełka zapachowa (Body Mist)** |
0,5–2% |
1–2 godziny |
Naszą podstawową propozycję opieramy na wodzie toaletowej EDT a receptura podana jest dla ilość 30ml.
Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość należy użyć materiałów proporcjonalnie.
Krok 1:
przygotuj słoiczek z ciemnego szkłaWybór ciemnego słoiczka jest ważny aby ograniczyć dostęp światła do zawartości. Jest to nasz główny pojemnik, w którym będziemy mieszać ze sobą składniki i w nim będzie zachodzić proces maceracji.
Słoiczki z ciemnego szkła, które możesz użyć znadziesz w dziale
pojemniczki szkło.Krok 2:
wybór olejku zapachowegoOferowane olejki są gotowymi mieszaninami wielu substancji zapachowych, które w efekcie dają zbliżony zapach do znanych marek perfum, dlatego nie mieszaj ich między sobą. Nie używaj zapachów do świec ani zapachów uniwersalnych z uwagi na inną substancję bazową olejków. Wyboru dokonaj tylko z zapachów z działu
olejki perfumeryjne.Do wcześniej przygotowanego szklanego słoiczka wlej 6-9 ml zapachu.Krok 3:
przygotuj olej nośnyPowinien to być olej bezzapachowy np.: jojoba, awokado czy
olej migdałowy. Olej roślinny może być zastąpiony gliceryną kosmetyczną.
Olej jest niezbędny i służy jako nośnik i utrwalacz zapachu na skórze. Będziemy go dodawać do naszego olejku zapachowego w ilości kilku, kilkunastu kropel.
Do szklanego słoiczka z zapachem dodaj 2-3 krople oleju. Krok 4:
przygotuj alkohol kosmetyczny 96%Alkohol pełni rolę rozpuszczalnika zapachu i odparowuje po aplikacji perfum.
Opcjonalnie do alkoholu można dodać 1-2ml wody destylowanej, co pomoga w procesie łączenia składników.
Do słoiczka dodaj 21-23ml alkoholu kosmetycznego 96% (lub opcjonalnie alkohol wraz z wodą). Dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimum 14 dni do maceracji.
Krok 5:
MaceracjaMaceracja to dojrzewanie perfum. W tym czasie rozwija się bukiet zapachowy perfum, ich głębia i trwałość.
Profesjonalni twórcy perfum zalecają 60 dniowy okres maceracji, ale nie jest to niezbędne, choć faktycznie im dłużej perfumy dojrzewały, tym zapach jest intensywniejszy a aromat alkoholu ledwie wyczuwalny.
Zawartość należy regularnie wstrząsać co kilka dni.
Krok 6:
przygotuj flakon do perfumFlakon do perfum powinien mieć zakrętkę z atomizerem dla łatwego rozpylania gotowego zapachu. Gama flakonów dostępna na rynku jest ogromna, zróżnicowana pod kątem pojemności, koloru czy wyglądu.
Gotową mieszankę przelej do butelki perfumeryjnej z atomizerem i gotowe. Skrót potrzebnych materiałów:1. olejek zapachowy wybrany z oferty EDT w ilości 5-15%,
2. bezzapachowy olej nośny, np. olej jojoba, olej awokado, olej migdałowy lub gliceryna kosmetyczna - kilka / kilkanaście kropli,
3. alkohol wysokoprocentowy, np. etanol kosmetyczny 96%, spirytus rektyfikowany lub podobny bezwonny,
4. Słoiczek z ciemnego szkła z zakrętką do maceracji,
5. lejek do perfum lub
pipeta miarowa6. butelki perfumeryjne z atomizerem.
Dla zainteresowanych tematem oraz bardziej zaawansowanych twórców polecamy bibliografię:
Podstawy perfumerii, W.S.Brud i I.Konopacka-Brud, wyd.Oficyna Wydawnicza MA, rok 2009
Mała encyklopedia chemiczno-techniczna, J.Rygielski i M.Rygielski, wyd.Nowa Księgarnia Techniczna Romualda Rejchenbach, rok 1948